Mohács blog

Mi maradt hátra?

2019. augusztus 28. 14:04 - Haramza Márk

Buzogánytöredék

img_1095.JPG

A fémkeresős csatatérkutatás gyakran előforduló közelharci fegyvereiként tarthatjuk számon az ütő-vágó fegyvereket, köztük a buzogányokat.

Korábban már beszámoltunk egy 2016-ban előkerült fokosbaltáról, amely szintén az ütő-vágó, vagy sújtó fegyverek családjába tartozik.

A buzogányok bronzból vagy vasból készült fejből, valamint egy fa, illetve fém nyélből állnak. Hatékonyságuk a fej tömegéből és kiképzéséből adódott, amely lehetővé tette, hogy az egyszerűbb testvédelmi rendszereken komoly károkat okozzon.

A Déri-gyűjtemény gótikus buzogányai

 

A 14. század folyamán terjedt el a fegyverfajta ütőéllel ellátott típusa: a tollasbuzogány. A fegyver köpűjére sugarasan illesztették rá a tollakat, amelyek a 15. század során íves kiképzésűvé fejlődtek.

 

Itáliai buzogány a 16. század közepéről

 

Buzogánytöredékek nemcsak a Földvárnak feltételezett falu nyomvonaláról, hanem a környék további lelőhelyeiről, így például Merse falu helyéről is kerültek elő. A csatatérkutatás során talált buzogányfejek megtekinthetők a Mohácsi Nemzeti Emlékpark időszaki kiállításában, amelyet a csata közelgő emléknapjára való tekintettel újabb fémkeresős leletekkel bővítettek a kutatók.

 

szeker.jpg

Bibliai illusztráció a 15. század közepéről

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacs.blog.hu/api/trackback/id/tr7814761282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása