Mohács blog

Új lendületet vett a mohácsi csatatérkutatás

2017. december 22. 13:34 - Haramza Márk

dsc_6668_resize.JPG

Több hektárnyi terület várakozik még átvizsgálásra, hogy árnyaltabb képet nyerjünk az 1526. augusztus 29-én zajlott történelmi jelentőségű ütközetről. Eddig számos elképzelés született a csata pontos helyszínéről és lefolyásáról, ami nem csoda, hiszen - ahogy azt a területet évtizedekig járó Szűcs József megfogalmazta - ez a csatatér nem olyan, mint egy szokványos lelőhely, itt minden lépés gyanús."

A hétvégén újabb kísérletet tettünk a történelmi esemény emlékeinek bővítésére.

Véletlen egybeesés, hogy a királyválasztás évfordulójára és ezzel együtt a tavaly megrendezett mohácsi emlékkonferenciának napjára hoztuk össze az újabb terepmunkát. A Janus Pannonius Múzeum, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézete és Térinformatikai Laboratóriuma, valamint a Detect Max Hungary Kft. együttműködésével december 16-án és 17-én egész álló nap fémkeresőkkel jártuk az ütközet feltételezett helyszíneit.

mohacsi-csata.jpg

mohacsicsatahelyszine21400.jpg

Fémkeresés és leletmosás Fotó: MTI/Sóki Tamás

További képek a fémkeresős terepi munkákról itt!

Dolgunk nem volt könnyű, mivel az eseményt megelőző éjjel mintegy 40 mm eső hullott a helyszíneken, amitől a frissen szántott, a csapadéktól ragadóssá vált talaj megnehezítette a járást és a leletek felszedését is. A program ennek elenére is jelentős sikernek tekinthető: több mint ötszáz lelet – pénzérme, ólomlövedék, nyílhegy és egyéb tárgy – került elő, amelyek között két, I. Szulejmán uralkodása alatt vert, 1520-as dátummal (926 a Hidzsra után) ellátott, és feltételezhetően az ütközet során elvesztett török aranypénz is volt. 

 i_szulejman_aranyai_tronralepesenek_datumaval_926_-kr_u_1520.jpg

I. Szulejmán csatatérről előkerült aranypénze. Fotó: Bertók Gábor (JPM)

Nem ez az első alkalom, hogy fémkeresők hada lepte el a mohácsi síkságot. Tavaly márciusban szintén nagyszabású terepbejárások eredményeképp mintegy ezer lelet került elő, amelyek többsége szintén az 1526-os ütközethez köthető.

Az események főszervezője Bertók Gábor, a Janus Pannonius Múzeum régész-főmuzeológusa és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója, valamint Szabó Máté, a Pécsi Tudományegyetem oktatója külön előadásokban ismertette a fémkereső régészeti alkalmazásának lehetőségeit.

dsc_6558_resize.JPG

dsc_6525_resize.JPG

A terepmunka pillanatképei. Fotó és címlapfotó: Szabó Máté (PTE)

Négyesi Lajos hadtörténész a '90-es évek óta foglalkozik a csatatér területének bejárásával és módszeres vizsgálatával. Meglátása szerint a csata egyértelmű nyomainak a tömegsírok tekinthetők. Így a meglévő tömegsírok feltárásában vezető szerepet betöltő Papp László korábbi kutatásaira támaszkodva külön magnetométeres méréseket végeztünk a Sátorhely melletti Mohácsi Nemzeti Emlékhely eddig még felderítetlen területein.

dscf7079.JPG

Magnetométeres vizsgálat (Bertók Gábor)

A programban dolgozó mintegy 20, múzeumokkal együttműködő fémkeresős munkatársunk,valamint a PPKE régészhallgatói mellett külön köszönettel tartozunk Nagy Tibornak, a Detect-Max Hungary Kft ügyvezetőjének, Szajcsán Évának, a Pécsi Járási Kormányhivatal örökségvédelmi ügyekkel foglalkozó munkatársának, Pólya Krisztinának, Majs község polgármesterének az ügyintézésben és szervezésben nyújtott segítségéért, illetve Szabó Mátének (Pécsi Tudományegyetem) a részvételért és az általa tartott előadásért.

Jelenleg a hétvégi vizsgálatok eredményeinek kiértékelése folyik, amelyeket további kutatásainkhoz kapcsolva 2018-ban fogunk közölni.

Igazi megmérettetés a csatatér kutatása, amelyhez mintegy ötszáz év távlatából csak lassú, kitartó munkával lehet közel kerülni.

03.jpg

 

Haramza Márk

Janus Pannonius Múzeum

Történeti Osztály

Szólj hozzá!
Címkék: csatatér Mohács

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacs.blog.hu/api/trackback/id/tr9513500345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása