Mohács blog

A csatatéri depólelet

2019. július 02. 15:09 - Emlékeztető

Simon Béla írása

img_0923_1.jpg

A mohácsi csatatérkutatás során vaseszközök legérdekesebb darabjai két aszimmetrikus ekevas, hozzájuk tartozó csoroszlya és egy bárd voltak.

Az ilyen formájú ekevasakat a fordító (ágy-)eke típusoknál használták, melyek már a 13. században megjelennek Magyarországon, de nagyon sokáig együtt éltek a szimmetrikus ekevasat használó váltó ekékkel. A 16. századi ekeleletek között azonban már nagyobb számban fordulnak elő az aszimmetrikus ekevas- és csoroszlyaleletek is.

img_0295.jpg

Ekevas

 

img_0298.jpg

Csoroszlya

 

Az itt talált két példányhoz hasonlókat a 16. század második felére keltezi a szakirodalom, mivel a hátlapjukon címerhorog található, amelynél fogva a stabilitást növelendő az ekéket a gerendelyhez vagy a köldökhöz erősítették. Ez megnövelte az ekefej élettartamát és a szántás minőségét.      


img_3872.jpg

Címerhorog

A Majs határában előkerült, tizenegy darabból álló, vaslelet együttes feltehetően elrejtés során került a földbe, mivel nem elszórva, hanem egymásra helyezve, depószerűen helyezkedett el. Valószínűleg korábbi gazdája valamilyen veszélytől akarta megóvni, vagy menekülésre kényszerült és a megélhetése számára elengedhetetlen, de súlyos tárgyakat nem akarta magával vinni. Ezért az ott lévő településnek bizonyára egy általa jól ismert és megjegyezhető pontján, feltehetőleg a saját portáján, elásta azokat. Vissza azonban már nem tudott jönni értük. Ennek az oka lehetett egy tragikus esemény vagy az is, hogy a tulajdonos távolabbi vidéken élte le az életét. Ez azonban már soha nem fog kiderülni.

 

Simon Béla történész, régész-technikus

Fotók: Janus Pannonius Múzeum

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacs.blog.hu/api/trackback/id/tr414922652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lars Porsenna 2019.07.03. 07:35:37

Gratulálok a gazdag találathoz.
süti beállítások módosítása