Mohács blog

Mi maradt hátra?

2019. február 28. 21:24 - Haramza Márk

Ágyútöredék

agyut.jpg 

 A hétvégékre szervezett "tömeges" fémkeresőzés mellett önkénteseink többször végeztek egyéni, vagy kisebb létszámú detektoros terepbejárást. Egy ilyen alkalommal került elő a képen látható ágyútöredék is. 

A csatáról szóló leírások tükrében kulcsfontosságú az ágyúhasználat bármely nyomának felkutatása. A 16.század elejére már mindkét hadseregnek szerves részét képezte e fegyver, amely az 1400-as évek során jelentős fejlődéseken ment át és a monstrum ágyúk mellett egyre nagyobb szerepet kaptak a kisebb kaliberű, könnyen mozgatható "tábori lövegek". A magyar hadviselésben a kései Anjou-kortól követhetjük nyomon a  tűzfegyverek használatát, míg az oszmánoknál már a 15.században önálló fegyvernemet képeztek a tüzérek. 

A mohácsi csatára emlékező írott források a legkülönfélébb módon tesznek tanúságot az ágyúk jelentőségéről: 

A világot elborították az ágyúk villámai, számtalanul, azt gondolnád, hogy ama mező tüzes kemence lett. Hány ezer elefánt nagyságú ágyú volt ott, sárkány formájúak, olyanok voltak, mint a kígyók. Az ágyúk hímelefántként harcoltak, hangot bocsátott ki az egyik, hogy a másiknak szóljon.  Az ágyúfüst fekete és szürke kátrány volt, az ég felé végtelen füstöt árasztott.”

Behárí: Magyarország elfoglalásának története

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacs.blog.hu/api/trackback/id/tr614656979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lars Porsenna 2019.03.01. 08:11:36

Szép találat! Lesz ott még.
süti beállítások módosítása