Mohács blog

Hol volt, hol nem volt...

2020. szeptember 12. 19:08 - Emlékeztető

Az 1526-os mohácsi csata lehetséges helyszínei a legújabb kutatások tükrében

Dr. Bertók Gábor Mohács 500 projektvezető előadása

Bár az 1526-os mohácsi csata, mint a magyar történelem egyik legmeghatározóbb jelentőségű ütközete, kiemelt figyelmet kapott az elmúlt két évszázad tudományos kutatásában, történészek vizsgálták előzményeit, a vereség okait és következményeit, sokszor átértékelve azokat, meglepő módon az egyik legalapvetőbb adat, az ütközet helyszíne máig vitatott. Az ok feltehetően az alkalmazott módszerekben rejlik, melyek többségükben a források vagy a források és földrajzi viszonyok “laboratóriumi körülmények közötti”, elemzésén és értelmezésén alapulnak.

A Mohács 500 Kutatócsoport új alkalmazott módszerekkel igyekszik az ütközet nyomára bukkanni, mint az előadásból kiderül, talán nem is eredménytelenül.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacs.blog.hu/api/trackback/id/tr1916199136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hajra777 2020.09.13. 09:23:29

Tisztelettel erdeklodnek hogy azutan hogy Dr Sudar Balazseloadasan elhangzott, sot Bertok Ur is elismerte hogy ez a telepulesfolt nagy valoszinuseggel Nagymajsa, szoval mi az ami miatt kitartanak az elmeletuk melett miszerint ez a telepulesfolt Foldvar?

Esetleg valami uj forras, lelet, bizonyitek?

Haramza Márk 2020.09.13. 14:45:46

@Hajra777: Köszönjük a kérdést! Nem azonosítjuk az általunk vizsgált települést egyértelműen Földvárként. Ugyanakkor jelen ismereteink szerint ezen a területen fordulnak elő kiemelten magas számban korszakra keltezhető katonai összecsapás tárgyi emlékei.
A település nevének kérdését egyelőre óvatossággal kezeljük, csatlakozva a Gyalókay Jenő és B. Szabó János által is hangoztatott kérdéshez: „azt kell eldöntenünk, vajon csakugyan Földvár volt-e az a falu, amelyről Brodarics szólott?”
Az alábbi tanulmányunkban szintén foglalkoztunk a problémakörrel: www.academia.edu/43928055/Moh%C3%A1cs_500_csatat%C3%A9rkutat%C3%A1si_program_Moh%C3%A1cs_500_Battlefield_Research_Project_?fbclid=IwAR2Yl-N9Gipx0BZVDKRQtdKQOWBFMzYrCpMLYICPVj-3avtc7qR8C_efp9Q

Hajra777 2020.09.13. 16:47:26

@Haramza Márk:
Tisztelettel koszonom a valaszat

Az szerintem is egyertelmu hogy ott torntet "valami" de szerintem ez a siksag legtobb reszerol elmondhato . Ha feltelezzuk hogy ez a leletsuruseg a Mohacsi csatahoz tatozik akkor meg mindig ott van a kerdes hogy melyik reszehez? Mert lehet ez a Magyar jobbszarny attores vagy azattores utani taborba valo betores fosztogatas helye ahol "igen sok igazhitut megoltek" De lehet sokminden mas is. Nem tudom tortent e a telepuleshelyen talajradaros felmeres az esetleges templomhely felkutatasara? koszonom elore is a valaszat.

Megvalami eszembe jutott. Ha a Magyar tamadas valoban ugy es onnan erkezett volna ahogy Bertok ur bemutatta akkor az egesz elnyujtott csatarend mely a bekeritest volt hivatott megneheziteni ertelmet veszitene mivel a magyar jobszarny nem latott volna tovabb a tereplepcsonel es annak kozelsege miatt nagyon konyu lett volna a magyar hadrendet hatbatamadni megkerulni.

Hogy valami tortent ott az latszik a leletsurusegbol de abszolute amatorkent nekem nagyon logikatlannak tunik az a csatarend es tamadas ott es ugy.
süti beállítások módosítása