Mohács blog

Előszó egy nyílt „ásatási naplóhoz”

2020. augusztus 19. 17:08 - Haramza Márk

 

tomegs02.jpg

Az 1526-os mohácsi csata kutatásának egyik legjellegzetesebb régészeti forrását adják az elesettek tömegsírokban elhantolt földi maradványai.

A Mohácsi Nemzeti Emlékhelyre látogatók számára is talán a legmeghatározóbb az összecsapás pusztító erejével történő szembesülés a kiállításban szereplő tablók fotóin keresztül. Mintha még napvilágra kerülésük előtt ihlették volna meg Kisfaludy Károlyt is e sírgödrök halottai:

Hány fiatal szivet, tele sok szép földi reménynyel

Sujta le kegyetlen itt a riadó csatavész!

Élte kies tavaszán kora sírt hány ifju talála,

Kit nemrég az öröm lágy öle ringata még!

Disztelen itt fekszik, deli termete összerutitva,

Száguldó paripák vasszegü körmök alatt.

 img_20200818_154430.jpg

A tudományos közeget szintén foglalkoztatja a nem mindennapi régészeti jelenség: pontosan hány embert temettek el? A csata eseménysorának mely részével hozhatók összefüggésbe? A roham, vagy a tábor őrzése során eshettek el, esetleg a kivégzettek közé tartoznak az áldozatok? Milyen természetűek a rajtuk lévő sérülések, és melyek okozhatták a halálukat?

Többek között e kérdések megválaszolása céljából a héten újra felszínre kerültek az 1976-ban feltárt III-as számú tömegsír csontvázai. A Duna-Dráva Nemzeti Park megbízásából a Baranya megyei hatókörű Janus Pannonius Múzeum tavaly kezdte meg a sírok újrafeltárásának előkészítését. A múzeum munkatársai és az intézményhez kapcsolódó Mohács 500 csatatérkutatási program tagjai már hetek óta dolgoznak a III-as számú tömegsír feltárásán Dr. Bertók Gábor régész-főmuzeológus (JPM-PPKE) vezetésével. Munkáját Dr. Papp Adrienn régész, konzulens (BTM-PPKE), Bojtár Erzsébet, Mosoni Molki, Neményi Réka, és Simon Zsófia régészek, valamint Simon Béla régésztechnikus (JPM) és Nagy Tibor szakértő segítik.

img_20200818_154459.jpg

Az elmúlt évek kutatási tapasztalatai igazolták, hogy a mohácsi csatáról és halottairól való gondolkodásunkat alapjaiban meghatározzák a terepi munkák – ásatások és leletfelderítések – rohamosan bővülő eredményei. Ennek fényében egy nyílt „ásatási napló” vezetése mellett döntöttünk, amelyben rendszeresen tudósítunk a tömegsír feltárásának fázisairól. Ezzel mindannyian lépésről lépésre közelebb kerülhetünk a tömegsír halottai sorsának megismeréséhez.

 

Dr. Haramza Márk történész

(JPM, Mohács 500 Csatatérkutatási Program)

(Fotók: JPM)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacs.blog.hu/api/trackback/id/tr816169742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csordás László 2020.08.19. 19:48:44

Értem, megértem, támogatom és szoítok a kutatóknak.A mi egyesületünk legfőbb feladata " lefordítani " a tapasztalatokat, a tudományos vizsgálatok eredményeit.Lefordítani a város és az érintett környékbeli települések lakossága részére azt ami sokszor lefordíthatatlan.Ha belegondolunk az 500 évvel ezelőtti csatára, az oszmán haderő ellen vívott kisebb és nagyobb összecsapásokra, beleborzongunk a korabeli mészárlásba.Mennyivel humánusabb volt a két világháború, ahol egymástól pár száz méterre álltak egymással szemben az ellenfelek és a puska, karabély, géppisztoly és a géppuska lövedékek végeztek azokkal, akik éppen akkor nem bújtak az ürgelyukba.- mondhatnánk.A kard a kard ellen, a csákány a kelevéz ellen, a kopja a dárda ellen.Majd az erő elfogytán az utolsó öldöklés borzalma. Ezt követte a kifosztás, a fejek vétele és gúlába rakása a kor divatja szerint.Hol volt az emberiesség, a könyörület?Ezt a mai értékrendünkkel nem kérhetjük számon 500 évvel előtt élt elődeinktől.

Számvéber 2020.08.20. 19:53:15

@Csordás László: Azért a két világháborúban is sokan látták egymás szeme fehérjét, azaz vívtak közelharcot. És a kiélezett gyalogsági ásó is van olyan hatékony, mint a csatabárd... A rohamkés és a szurony használatáról már nem is beszélve.

Ad Dio 2020.08.20. 21:23:37

@Csordás László:

Amikor a szemébe tudsz nézni az ellenfélnek, akkor az ember. Ha bombát dobsz rá, gázt eresztesz neki, aknát repítesz feléje, akkor csak egy statisztikai adat. Az archaikus közelharc minden borzalma ellenére "emberibb" volt, mint a modern hadviselés látszólagos sterilsége.

Csordás László 2020.08.21. 16:56:42

Nincs ebben vita köztünk." Az archaikus közelharcminden borzalma ellenére " emberibb " volt mint a modern hadviseláés látszólagos sterilsége." írja Ad Dio. A spártai 300 archaikus küzdelme még a filmes megvalósítás ellenére is mélyen megrázta a nézők millióit. Ugyanakkor a 2.vh. legvéresebb eseményei felett is átlépett a világ.A modern háborúkban a közelharc nem elkerülhető, különösen a legújabbkori harci cselekmények során, ahol a kisebb létszámú harccsoportok szinte gerilla harcmodorát látjuk a Közel - Keleten.
Azt is tudjuk, hogy mit művel a 7,65 -ös Kalasnyikov lövedéke és mit tud az 5,65 - ös lövedék az emberi testtel érintkezve.Ma nem értékelési szempont az ember ember elleni közelharc kimenetele.Ma a harc lényege, célja a szembenálló harcképtelenné tétele, az ellenállás megtörése, az általa birtokolt terület elfoglalása és így lépésről lépésre a szembenálló harcászati célja elérése meghiusítása.Ma nem az a legény, aki a mai technikai viszonyok között gyalogsági ásóval, bajonettel közelharcot vív, hanem az, aki megmenti ettől a katonáit. Vannak különleges kiképzettségű alakulatok, akik a közelharc profijai. Feladatuk is más.Parancsnokként mindent megtennék hogy elkerüljem a közelharcot.Hogy statisztikai adat, igen, az.A két , vagy több fél fegyveres összecsapása során a harcoló felek statisztikai adatokká válnak.A katonai vezetők ember - ember elleni harca mára az elektronika, a drónok, az irányított rakéták, a páncéltörő rakéták és a váratlan irányított tűzcsapások mesteri alkalmazásában juthat kifejeződésre.

Hajra777 2020.08.28. 06:03:25

Esetleg valamit lehet mar tudni az eddigi munkak utan? Valami ujdonsag vagy eppen a mar ismertek megerositese?

Koszonom
süti beállítások módosítása