Mohács blog

Eredményes két hetet tudhatunk magunk mögött, de az igazi újdonságok csak ezután várhatók…

2020. augusztus 30. 16:09 - Emlékeztető

dsc_3887.JPG

A sátorhelyi Mohácsi Nemzeti Emlékhely területén Dr. Bertók Gábor vezetésével 2020. augusztus 11-én kezdtük meg a III. számú tömegsír régészeti kutatását. A sír területét az 1976-os feltárás dokumentációja nyomán azonosítottuk. A feltételezett területet a földtömeg nagyobb részének eltávolítását követően talajradarral kutattuk át.

 

Hogyan kezdődött a tömegsír feltárása?

 

A sír lokalizálása

Bár általában véve elmondhatjuk, hogy ismert volt a sír elhelyezkedése, hiszen helyét korabeli vázlatrajz és egy, a sír fölé emelt földhalom is mutatta, egyikben sem bízhattunk meg teljesen. A vázlatrajzon és a sírrajzokon például nem szerepelnek olyan támpontok, amely alapján a ma használatos EOV vetületi rendszerbe illeszthettük és visszamérhettük volna őket, a földhalom alakja és tájolása pedig nem egyezett meg az 1976-os rajzok alapján várhatóval. Mit tehettünk ebben az esetben?

2019-ben a legközelebbi, IV. sz. sírt már részlegesen kitakartuk, és egyebek mellett centiméteres pontosságú ortofotót készítettünk róla, ennek pontos helyzete tehát ismert volt. E sír sarkai szerepelnek az 1976-os átnézeti térképeken is, amelyeket ezen illesztőpontok segítségével megpróbáltuk illeszteni a IV. sír 2019-es ortofotójára. Mindez és a feltárás jelenlegi állapota az alábbi képen látható:

regi_rajzok_es_a_valosag.jpg

Mint látható, ez a próbálkozás részleges sikerrel zárult, a két korábbi vázlat nem fedte egymást. Más módszerhez kellett hát folyamodnunk.

 

1. Szondázás

img_4916.JPG

A fenti, íróasztal melletti próbálkozásokat követte a feltárás kezdetén egy kutatóárok megásása, vagy más néven a szondázás. Így a munkálatok kezdő fázisaként a sír területének hozzávetőleges középpontjában egy 50 cm széles, észak-déli irányú, a sírt vízszintesen metsző árkot nyitottunk, melynek elsődleges célja a csontvázak szintjének meghatározása volt. Az árokban a felszín alatt eltérő, 7­–40 cm magasságban jelentkeztek a csontvázak. A csontvázak szintjének megállapítása után újabb szondákkal a sír keleti és nyugati széleit, azaz a hosszanti oldalakat is megkerestük.

 

2. Finombontás
dsc_3857.JPG

A sír kiterjedésének lehatárolása után megkezdtük az 1976-os ásatás kb. 10–15 cm magas homok-visszatöltésének eltávolítását. A munkafolyamat következő fázisaként a tömegsírt a kelet-nyugati, azaz a hosszabb tengelye mentén két részre osztottuk, és elsőként a sírgödör északi szélétől kezdtük meg a felső vázréteg finombontását.

dsc_3859.JPG

Már viszonylag hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a rendelkezésünkre álló 1976-os felszínrajzhoz képest számos váz helyzetében változás történt. Egyes csontok a visszatemetést követően elmozdultak, továbbá több csontváz esetében is látható, hogy a visszatemetés után a ránehezedő földtömeg hatására kisebb-nagyobb mértékű sérülést szenvedett.

dsc_3861.JPG

Mindez azért is fontos, mert a tömegsír halottjainak sérüléseiből következtethetünk a halál nemére, ebből pedig arra, hogy a csata mely fázisában estek el. Ehhez azonban alapvető feladat elválasztani a halál utáni (post mortem) és a halál előtti (ante mortem) vagy közvetlenül a halált megelőző (perimortem) sérüléseket.

dsc_3707.jpg

A bontás során napvilágra kerültek olyan vázak, váztöredékek, végtagok is, melyeket a ’76-os ásatás során nem tártak fel, illetve a rajzon nem szerepelnek.  A bontási munkálatok során előkerülő vázakat az 1976-os, összesen 86 vázat vagy annak töredékét azonosító összesítő rajz alapján, míg a rajzon nem szereplő, újonnan előkerülő vázakat folytatólagosan számozzuk.

 

3. Dokumentálás

dsc_3698.jpg

A vázak finombontásával egyidejűleg dokumentációt készítünk. A bontás során tett megfigyeléseket sírlapon vezetjük. A képi dokumentáció részeként a feltárás állapotát a tisztítás során minden nap végén 3D modellek és ortofotó készítésére alkalmas képi anyaggal (alkalmanként 170-250 felvétel) rögzítjük. Eltérve elődeinktől, akik a sokáig sztenderdnek számító mérethelyes ceruzarajzzal dokumentálták a feltárást, mi a helyszínen, az előző napi felvételek alapján éjjel elkészülő, néhány milliméter pontosságú felülnézeti képmozaikok alapján digitálisan rajzolunk. A digitális rajzolás azért történik a helyszínen, hogy a rajzoló a fényképen a nagy felbontás (0.4 mm/képpont) ellenére esetleg mégis bizonytalanul azonosítható részleteket eredetiben is megtekinthesse, vagyis a rajz a lehető legjobban közelítse meg a valóságot.
dsc_3699.jpg

digitalizalas.jpg

 

Mire számíthatunk?

dsc_3860.JPG

A feltárás jelenlegi állása szerint a felső vázréteg kb. 90 %-át kibontottuk. A munkafázis előreláthatólag a jövő hét közepére befejeződik, amikor is antropológusok hathatós közreműködésével megkezdődhet a felső csontréteg vázankénti, szakszerű felszedése. A csontokat ideiglenesen helyezzük el, ahol különböző természettudományos vizsgálatokon esnek át. A felső vázréteget fedő visszatöltés az 1976-os ásatás aprólékos munkájának köszönhetően leletanyagban rendkívül szegény. Csupán néhány lelet került napvilágra, erről szól majd a következő naplóbejegyzésünk.
dsc_3708.jpg

Dr. Bertók Gábor ásatásvezető

(JPM-PPKE, Mohács 500 Csatatérkutatási Program) 

 

Neményi Réka régész

(CLIR Nemzetközi Akadémiai Kutatóközpont, Mohács 500 Csatatérkutatási Program)

 

Dr. Haramza Márk történész

(JPM, Mohács 500 Csatatérkutatási Program)

 

Képek: Az 1976-os rajz és az ortofotók illesztési kísérlete és a digitális rajz képernyőfotója: Dr. Bertók Gábor, további fotók: Dr. Szabó Máté (CLIR Nemzetközi Akadémiai Kutatóközpont, Mohács 500 Csatatérkutatási Program)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacs.blog.hu/api/trackback/id/tr7716182732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hajra777 2020.08.30. 18:13:42

Jól látni a professzionális hozzaalkast és a technikát. Kívánok jó egészséget türelmet és sok sikert a további munkához. Látható hogy már az első Sir első rétegének kibontasa felszedese és dokumentalwsa milyen nagy munkával jár, és akkor még ott vannak a további rétegek és a további sírok. Drukkolok nektek és kíváncsian várom a következő beszámolót. A cikkben írva volt hogy a sír pontos pozícionalasa nemi extra munkát adott. Nem volna egyszerűbb egy talajradarral mind az öt sírt pontosan kijelolni? Csak eszembe jutott mint ötlet.

Szabó Máté · http://legiregesz.blog.hu/ 2020.09.01. 20:01:18

A helyszín visszaazonosítása a leírtak szerint több lépésben történt. Mikor kiderült, hogy így is bizonytalanságok vannak, a talajradar is előkerült, de sajnos az sem adott egyértelmű eredményt, így végül a legbiztosabb módszernél, a szondánál kellett maradni.
Sajnos sokszor hiába a különböző technológia és módszer, eredményeik csak a hitelesítő ásatás során válnak érthetővé, tehát az is elképzelhető, hogy "ott van a képen", csak éppen nem tudjuk, mit kell nézni. :)

Hajra777 2020.09.08. 14:20:39

Azt olvastam hogy az ot sirbol csak negy kerul kibontasra es felszedesre. Szabad tudni mi az oka hogy nem az osszes es melyik lesz a "megmarado" ?

Hajra777 2020.09.09. 12:23:54

@Szabó Máté: Megkerdezhetem hogy milyen tipusu talajradart hasznaltatok es legfokeppen milyen frekvenciat?
süti beállítások módosítása