Mohács blog

120 éve született Dombay János régész

2020. augusztus 10. 22:23 - Emlékeztető

1_1.PNG

120 éve, 1900. augusztus 10-én született Veszprémben Dr. Dombay János régész. (Kép: Lengvári 2000)

Elemi és középfokú tanulmányait követően pénzügyőri fővigyázóként, majd állampénztári tisztviselőként dolgozott. 1926-ban Bonyhádra került, s itt ismerkedett meg Wosinszky Mór munkásságával, amely nagy hatással volt rá. Részint az ő példája inspirálta, hogy amatőr régészként előbb Bonyhád, majd 1931-es áthelyezését követően Pécsvárad térségében megkezdje a terepbejárásokat. Bár a pécsi múzeum részéről kezdetben nem számíthatott támogatásra, a korszak jelentős kutatóival, Laczkó Dezsővel, Járdányi Paulovits Istvánnal és Tompa Ferenccel rendszeres kapcsolatban állt. Dombay János már amatőr régészként is a lehető legnagyobb szakmai színvonal elérésére törekedett. Szem előtt tartotta, hogy a leletek összegyűjtésének önmagában, a kontextusból kiragadva nincs nagy értéke, így megfigyeléseit alaposan dokumentálta, tudományos igényű feljegyzéseket, leírásokat, rajzokat készített. Már számos feltáráson volt túl, mikor 1942-ben őskori régészetből diplomát szerzett a debreceni egyetemen.

 

2_1.jpg

Dombay János családja körében (Forrás: Facebook)

 

Évtizedekig tartó terepen végzett tevékenysége során feltárta a Pécsvárad–aranyhegyi, a szebényi, a fazekasbodai és zengővárkonyi őskori telepeket és/vagy temetőket. Az őskori emlékek mellett a Pécs környéki római (Zengővárkony, Fazekasboda, Szilágy Kékesd stb.) és avar kori lelőhelyek (Szebény, Nagypall stb.) kutatásának is figyelmet szentelt.

 

3_1.jpg

A Pécsvárad közelében található, Dombay Jánosról elnevezett tó

 

1951-ben nevezték ki a Janus Pannonius Múzeum igazgatójának. E pozíciója mellett 1958-tól egészen 1961-ben bekövetkezett haláláig a Baranya megyei Múzeumok főigazgatói posztját is betöltötte.

 

4_1.jpg

A Dombay-emlékmű

 

5_1.jpg

Leletek a zengővárkonyi őskori temetőből, s az ásatások eredményeit közlő monográfiák

 

A megyei gyűjtemény régészeti anyagának jelentős része Dombay János átfogó, Baranya megye egész területére kiterjedő régészeti kutatásának eredménye.

 

Neményi Réka

A forrásul szolgáló, Dombay János életét, munkásságát összegző tanulmányok:

Papp László: Dombay János, 1900-1961. Archaeologiai értesítő 88/2 (1961), 275-276.

Dombay Sarolta: Apám emlékezete: Dombay János (1900-1961). Pécsi szemle 2000/1, 92-97.

Lengvári István: Dombay János élete és tudományos munkássága levéltári adatok tükrében. Pécsi szemle 2000/1, 98-104.

Terepen végzett tevékenységét ld.

https://archeodatabase.hnm.hu/hu/s?s=dombay%20j%C3%A1nos&v=list

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacs.blog.hu/api/trackback/id/tr2016127306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása