Mohács blog

VII. Élet a török hódoltságban: Megnyitó - Berecz Mátyás, dr. Kelenik József

2020. július 30. 15:43 - Emlékeztető

2019-ben hetedik alkalommal került megrendezésre az Élet a török hódoltságban című konferencia az egri Dobó István Vármúzeumban. Az eseményen külön szekciók keretében vizsgálták a mohácsi csatával kapcsolatos kérdéseket: elsősorban a csata lokalizálásának lehetőségeit.

1 komment
Címkék: Videó

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacs.blog.hu/api/trackback/id/tr3316086630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csordás László 2020.08.20. 13:41:50

Baranya megye, Mohácsi járás és Mohács városa, jó együttműködésben a Janus Pannónius Muzeummal, a Pécsi Tudomány Egyetemmel , Szigetvár várossal és a Várbaráti körrel, Siklós várossal és a Várbaráti körrel, úgy gondolom elérkezettnek kell lássa, a mohácsi csata 500. évfordulójára felkészülés tekintetében hozzá kell fognia a 2026-os rendezvény év feladatai áttekintéséhez, az adottságok számbavételéhez, és a szükségletek leltározásához.
A régészek , velük a történészek már több éve, már 2016 óta, a szigetvári kutatómunkával szinte párhuzamosan dolgoznak a Mohács alatti feltételezett csatamezőn. Sorra születnek újabb kiadványok, gyűjteményes kötetek , elméletek is, amelyek vitákat generálnak.Az egyik oldal még nem érzi elegendőnek a kutatások eredményeit, míg a másik oldal nagyobb léptékkel haladva, teret enged az 500 évvel korábbi , ma csak fejlett földrajzi és korai hadtörténeti felkészültségű elméleteknek, szeretne ehhez régészeti, de az írott történelemben is található bizonyítékokat szerezni. Mi olvasó érdeklődők talán hajlamosak vagyunk azt a nézetet elfogadni, amely nem semmisíti meg Brodarics kancellár korabeli leírását, de teret enged az oszmán haderő vezetése faltételezhető elgondolásának is.Hol , melyik magaslatról nézhette az összeütközést a szultán, hol építhettek gyorsan egy " győzelmi dombon álló emlékpavilont úgy ahogy ez mindig szokásban volt, hol temethették el az elesett oszmán katonákat a sereggel együtt vonuló harcos dervisek, megadva nekik Allah paradicsomába vezető útjukhoz a végtisztességet.Látjuk, a vita ezekről a nyitott kérdésekről még nem jutottak el a végkifejletről.Úgy gondoljuk, meg kell adni a lehetőséget a régészeknek, akik csak a puszta tényekre, azaz a feltárások eredményeire hagyatkozhatnak. Türelemre kell inteni azokat, akik a régészek és a történészek háta mögött a hírértékű apró események felnagyításával saját újságírói karrierjüket építenék.A Mohácsi Történelembarátok Egyesülete jelen helyzetben, a tőle elvárható legnagyobb tisztességgel kell tájékoztassa úgy a város lakosságát, az érintett környező települések polgárait, különös gonddal a tanuló ifjúságot. Találja meg az ismeretterjesztés módszereit, hogy a lakosságunk megismerje az éppen aktuális régészeti, történészi eredményeit, az abból levonható következtetéseket. Egerhez hasonlóan évente egy történelmi konferencián figyelemmel a fokozatosságra, a kutatások eredményeire, megfelelő jegyzet készítésével és az iskolákba, a családokhoz eljuttatásával, a média különböző eszközei felhasználásával összefoglaló tájékoztatókat kell készíteni.
süti beállítások módosítása