Mohács blog

Mi maradt hátra?

2019. március 14. 22:06 - Haramza Márk

Sarkantyú

Nem a fémkeresős terepbejárásaink jelentik az első alkalmat, amely során a lovasfelszerelés e jellegzetes darabjai látnak napvilágot Mohács térségében.

Sarkantyúk előkerüléséről már Gergely Endre is beszámolt a csata 400. évfordulójára kiadott Mohácsi emlékkönyvben.

 

hb_19_131_1_2.jpg

1527-re keltezett, VIII. Henriknek tulajdonított díszes Maximillian-vért sarkantyúval (Metropolitan Museum)

 

A közgondolkodás e lovas viseleti elemet a lovagság szimbólumaként tartja számon, mint ahogy "megszerzése", vagy "kiérdemlése" alatt is a lovagi cím elnyerését szokás érteni. Annyi bizonyos, hogy a hosszú nyakú, általában csillagban végződő sarkantyúk a 15-16. századi nehézlovasság felszereléséhez tartoztak.  A testvédelmi rendszerek 15. századi fejlődésével arányosan növekedtek a sarkantyúk, majd a 16. század elejétől újból visszatértek a kisebb méretű formákhoz.

7985_fk_0534.jpg

Sarkantyús lovas alakja egy 1550 körüli kályhacsempén (Iparművészeti Múzeum)

 

2016 óta a Janus Pannonius Múzeum kötelékében dolgozó önkéntes fémkeresősök sarokvasakat, szárakat, valamint csillag alakú végződéseket egyaránt találtak, amelyek közül a csillagok a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen kerültek kiállításra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacs.blog.hu/api/trackback/id/tr8214685884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása