Mohács blog

Mi maradt hátra?

2019. február 21. 22:17 - Haramza Márk

Fokosbalta

mohacsfokos.jpg

A 2016 márciusában megrendezett fémkeresős terepbejárásról került elő egy fokosbalta feje.

A kétkarú ütő-vágó fegyverek már a honfoglalás korában megjelennek a magyar fegyverkultúrában. Az általános felfogás szerint a fegyvertípus elsődleges funkciója a fej tömegéből adódó sújtó erőben áll, aminek köszönhetően a jobban páncélozott testtájakat ért támadások nagyobb eséllyel sebesítették meg a célpontot. A bemutatott fegyver kalapácsban végződő foka, valamint a hatszögletű köpűkialakítás a korszak jellegzetessége.

Különböző fokosbalták, csákányfokosok, vagy más ütő-vágó fegyverek használata az oszmán hadseregben sem volt ismeretlen. A Szulejmán szultán életét elbeszélő Suleymanname miniatúráinak megfestője kétoldalas kompozícióban emlékezik meg a mohácsi csatáról. Ennek egyik részletén rohamozó szpáhi és akindzsi kezében láthatunk hasonló fegyvereket. A művész kifejező módon a fegyvert két állapotában is ábrázolja: fellendített helyzetben, valamint lecsapás közben, amely utóbbinál a szpáhi ellenfele sisakjára sújt. 

 

Kétkarú ütő-vágó fegyver használata török miniatúrán.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacs.blog.hu/api/trackback/id/tr2314628780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Haramza Márk 2019.02.27. 10:53:45

@Lars Porsenna: Az előkerülési helyszínek és a megtalálók egy készülő tanulmányban kerülnek bemutatásra
süti beállítások módosítása