Mohács blog

A modernitás tele – avagy mi van a busómaszkok mögött?

2018. február 14. 10:28 - Emlékeztető

mohacsi_busojaras.png

Ezt a szokást lehet ugyan tudományos elfogulatlansággal elemezni, leírni, a kulturális örökségvédelem „tárgyává” tenni, de mindez nem veheti el a lelkét: a káosz és életöröm kitörése a hagyomány sajátos lázadása a modernitás ellen.

 

Mindez nem csupán történelem, hanem Pierre Nora szóhasználatával élve az emlékezet helye (lieu de mémoire) is. Nora az Emlékezet és történelem között című művében arról ír, hogy a gyorsuló idő sodrában a hagyomány történelemmé vált, és ma már csak beszélünk arról, ami „a hagyomány melegében (…), az ősi ismétlésében még élmény maradt.” A szerző szerint az élő közösségek emlékezetét a holt történeti rekonstrukciók – mondhatni szemléletes, de holt preparátumok – veszik át, a közösség mámoros egységtapasztalata pedig – tehetjük hozzá – turisztikai látványossággá válik.

A mohácsi busójárásban egy olyan világ ad magáról életjelet, amellyel a modern ember már elveszítette kapcsolatát. És mégis csak ez hozhatja el a tavaszt. Nem tudom lesz-e tavasza a kultúránknak, de azt hiszem, a válasz a maszkok mögött rejtőzik.

A teljes cikk itt olvasható

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacs.blog.hu/api/trackback/id/tr2313667612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása