Mohács blog

Délvidéki magyarok Mohácson

2017. március 15. 23:33 - Emlékeztető

delvideki_iskolasok_latogatasa_mohacson_haramza_mark_2.jpg

Március 15-én délvidéki magyar csapat látogatott Mohácsra Adáról. A Kosztolányi Dezső Céltársulás már évek óta szervez iskolai kirándulásokat délvidéki diákoknak Pécsre. Most először az útvonal Mohácsot is érintette.

Az iskolások és tanáraik Nagy Kálmán és Haramza Márk vezetésével meglátogatták a Fogadalmi Emléktemplomot, majd a Busóudvart, megismerkedve a város történelmével és hagyományaival.

img_20170315_171119.jpg

A csoportot Rosta Endre maszkfaragó is fogadta műhelyében, így a diákoknak lehetőségük nyílt, hogy betekintést nyerjenek a népszokáshoz tartozó tárgyak készítésébe.

img_20170315_173640.jpg

A színes programok közül talán az Emléktemplom látogatása mondható a legjelentősebb mozzanatnak. Ha belegondolunk, hogy a templom alapjaihoz egykor még az ország különböző pontjairól hoztak földet, amivel a nemzeti összetartás ápolásának szándékát fejezték ki, azt kell mondanunk, hogy ez egy olyan pillanat, amikor e szimbolikus tett újonnan elérte a célját!

img_20170315_175803.jpg

Így a templom homlokzatán szereplő, Kisfaludy Károly Mohács című verséből származó idézet is joggal folytatható a mai nap után a költő alkotásának további soraival:

Él magyar, áll Buda még! a mult példa legyen csak most,

S égve honért bizton nézzen előre szemünk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacs.blog.hu/api/trackback/id/tr9812341481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása