Mohács blog

Kitüntetésben részesültek a mohácsi csata kutatói

2021. március 15. 22:45 - Emlékeztető

erdem.jpg

Március 15-én Dr. Bertók Gábor régész, Dr. Négyesi Lajos ezredes, hadtörténész és Dr. Varga Szabolcs történész kitüntetésben részesült a mohácsi csata kutatásában végzett munkájáért.

Tovább
Szólj hozzá!

Vágni vagy nem vágni

2021. március 04. 05:17 - Emlékeztető

Az archeometria és a műtárgyvédelem perspektívái a fegyvertörténeti kutatásokban

Dr. Haramza Márk előadása a fegyvertörténeti kutatások archeometriai és műtárgyvédelmi vonatkozásairól a Háború, régészet és kulturális örökségvédelem c. online konferencián.

Az eseményről itt, a további előadásokról itt tájékozódhat.

Szólj hozzá!

Ostromok emlékezete

2021. március 02. 05:28 - Emlékeztető

A várpalotai feltárások hadtörténeti vonatkozásai

Dr. Nagy Szabolcs Balázs előadása a várpalotai feltárások hadi építészeti, fegyvertörténeti és eseménytörténeti aspektusairól a Háború, régészet és kulturális örökségvédelem c. online konferencián.

Az eseményről itt, a további előadásokról itt tájékozódhat.

Szólj hozzá!

A keréklakat korai magyarországi története

2021. február 22. 10:06 - Emlékeztető

A Kopaszi-zátony fegyvereiről, a keréklakatos pisztolyról és többek között a mohácsi csata lövedékeiről tartott előadást Dr. Németh Balázs (Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszék) a Háború, régészet és kulturális örökségvédelem c. online konferencián.

Az eseményről itt, a további előadásokról itt tájékozódhat.

Szólj hozzá!

Antropológusok a tömegsírfeltárásról

2021. január 25. 13:50 - Emlékeztető

Kvantum - 2020. december

Antropológusok és régészek közreműködésével zajlik a mohácsi csata tömegsírjainak tudományos vizsgálata a Mohácsi Nemzeti Történelmi Emlékhelyen. A Duna –Dráva Nemzeti Park Igazgatósága által kezdeményezett feltárás egyik fontos célja, hogy a mártírok méltó módon kapják meg a végtisztességet. Az Európában egyedülálló tudományos munkába, a csontmaradványok azonosításába a SZTE antropológusai is bekapcsolódtak. A III-as számú tömegsír feltárása során kiemelik az egyének maradványait, hogy további vizsgálatokkal értékes információkat nyerjenek a csatában elesettekről.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása