Mohács blog

KÖZLEMÉNY A MOHÁCS 500 CSATA- ÉS HADSZINTÉRKUTATÓ EGYESÜLET MEGALAKULÁSÁRÓL ÉS NYILVÁNTARTÁSBA VÉTELÉRŐL

2020. augusztus 28. 18:56 - Emlékeztető

47420445_191921108420192_5791973087549325312_n.png

 

Örömmel tudatjuk, hogy 2020. augusztus 26-án a Pécsi Törvényszék nyilvántartásba vette a Mohács 500 Egyesületet, amely így megkezdi működését.

~

Az egyesület fő céljának a csata 500 éves évfordulójáról (2026) való méltó megemlékezés tudományos kutatási háttérrel történő támogatását tekinti. Tevékenysége elsősorban a mohácsi csata eseményeinek, körülményeinek és következményeinek lehető legteljesebb tudományos rekonstruálására, a csatához kapcsolódó régészeti leletek és a csatában elhunytak földi maradványainak felkutatására illetve feltárására, továbbá mindezek közérthető és hiteles bemutatására terjed ki.

~

Az Egyesület küldetésének a mohácsi csata körülményeinek, mozzanatainak feltárása érdekében együttműködő személyek munkájához szükséges feltételek, erőforrások biztosítását, munkájuk összehangolását tekinti.

~

Az Egyesület a 2018-ban, a Janus Pannonius Múzeum és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem együttműködése mentén létrejött Mohács 500 Kutatócsoport bázisán, további kutatók és szakemberek bevonásával jött létre. Ennek révén megvalósul a csata körülményeinek professzionális eszközökkel és módszerekkel, illetve tudományterületek közötti összefogással történő kutatása.

 

Pécs, 2020. augusztus 28.

 

Dr. Bertók Gábor PhD elnök s.k.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacs.blog.hu/api/trackback/id/tr4616180160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csordás László 2020.08.28. 21:01:11

Barátsággal üdvözöljük az új egyesületet.Úgy gondoljuk, csak így, felelősen, kellő felkészültséggel és kitartó szorgalommal juthatunk el kitűzött céljaink eléréséhez.
Már első találkozásunkkor elhatároztuk a konstruktív együttműködés fontosságát.
Egymás tevékenységét kiegészítve, az általános - és a középiskolák tanulóit folyamatosan tájékoztatva, esetenként őket bevonva, eljuthatunk oda, hogy 2026-ra városunk és érintett településeink lakossága tájékozottan és elkötelezetten támogatja munkálkodásunkat.Szeretnék ehhez egy idézetet is felhasználni, ami a Mohácsi Hirlap 1901 - 1908 közötti időszakban megjelent első, bevezető számának előszava volt : " ....hévvel és lelkesedéssel fogjuk ápolni a hazaszeretetet termékenyítő nemes tetteket érlelő érzelmét éleszteni, izmosítani az együvé tartozás tudatát, bontani az élet nehéz harczai által az egy haza fiai közé tornyosított válaszfalakat, simítani a küzdelmekben kiélesedő ellentéteket kutatni és értékesíteni a társadalom cselekvését irányító eszméket, küzdeni a közérdek iránti közöny ellen, népszerüsíteni az egyenlőség nagy elvéből fejlő szabadelvű társadalmi eszméket, művelni , terjeszteni, megkedveltetni hazai nyelvünket, keresni mindenben , mindenkor, az igazat, emelni az izlést, nemesíteni az erkölcsi felfogást, előmozdítani a város és vidékének érdekeit. "

Zoltán Véry 2020.08.30. 06:52:47

MOHÁCSI CSATA 500! Üdvözöljük a kutatást és a kutatókat! A történelembarátok nagy érdeklődéssel várják az újabb leleteket, felismeréseket, összefüggéseket, tudományos ismereteket, mely által magunk is megváltozunk. Mert mindenképpen a "jelen történetéröl" van szó, ami azt jelenti, hogy a múlt elgondolását, kritikáját miképp tudjuk ma megtenni. Mire vagyunk képesek. Milyen az emlékezetkultúránk. Kik vagyunk mi MA? Kik nem vagyunk?
süti beállítások módosítása