Mohács blog

Mi maradt hátra?

2019. március 21. 21:56 - Haramza Márk

Vas puskagolyó

Kétség kívül az egyik legfontosabb tárgycsoportot a puskákból kilőtt lövedékek adják, amelyek különböző méretben és formában fordulnak elő a terepen.

A mohácsi csatatér kutatása szempontjából több oknál fogva is fontosak a távolsági fegyverek. Egyrészt a fémkeresős terepbejárások leggyakrabban talált fegyverleletei puska- és ágyúlövedékek valamint nyílhegyek, ami magyarázható azzal is, hogy más fegyverrel szemben ezek nem képeztek nagyobb értéket, így sem a csatát követően, sem a későbbi időben nem foglalkoztak az összegyűjtésükkel. Ez több szempontból is szerencsés, azonban rögtön hozzá kell tennünk, hogy a talált lövedékek keltezhetősége jóval nagyobb időt fed le, mint a 16.század első fele.

 

puska01.jpgVasnyelű kézi lőfegyverek használata ostrom során (Les faize d'Alexandre, 1468-1475)

 

A lövedékméretek és technológiák egy korai, ám még a 16. század elején is szóba jöhető válfaját képzik a 20-40 mm közötti vasgolyók, amelyek jellemzően a hón alá fogott, elsütőszerkezet nélküli, vagy a vállhoz támasztható, Z-alakú elsütőkaros, kanócos puskákkal hozhatók összefüggésbe.

A 14. századi szórványos említéseket követően a 15. században egyre gyakrabban találkozhatunk e fegyverekkel, amelyek városi számadáskönyvekben, várinventáriumokban vagy épp csataleírásokban egyaránt szerepelnek. A 16. század folyamán még számolhatunk a szakállas puskák jelenlétével is, amelyeknél a csövön egy beakasztható vasnyúlvány segítette a fegyver biztosabb tartását, gátolva a lövés során jelentkező "visszarúgást". A fentebb látható lövedék mintegy 39 mm-es átmérője már nagy eséllyel állványos puskahasználatra utal.

 

puska03.JPGpuska02.JPG

Kézi és állványos, nyélbeütős puskák használata (Kriegstechnik, 1420-1440 k.)

Mindemellett a mohácsi csata időszakára keltezhető lövedékek nem csupán a fenti méretekkel és alapanyaggal fordulnak elő. Reményeink szerint a korszakolt technológiáknak megfeleltetett puskagolyók előkerüléséből nyert szóródási kép a csata lokalizálásában is támpontot jelent.

A lövedékekkel kapcsolatos bővebb információk egy készülő tanulmányban kerülnek közlésre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacs.blog.hu/api/trackback/id/tr8414628752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása