Mohács blog

Busóérme

2019. február 25. 11:09 - Emlékeztető

Részlet Hágen József írásából (Pécsi Dénár, 117. szám)

busoerme.jpg

A Busójárás, a magyarországi népszokások közül elsőként 2009-ben felkerült az UNESCO emberiség szellemi örökségét nyilvántartó reprezentatív világörökségi listájára. A Magyar Nemzeti Bank 5000 forintos címletű ezüst emlékérmét bocsátott ki 2011-ben „Mohácsi Busójárás” megnevezéssel, a szellemi örökségi listára kerülés alkalmából.

2011. március 4-én a Mohácsi Kossuth Filmszínház adott otthont az emlékpénz hivatalos bemutatójának, a Busójárás egyik programjaként. Az érmet Gáti Gábor tervezte, a hátoldali éremkép mintájául szolgáló busó maszkot Baráth Gábor mohácsi maszkfaragó készítette, alkotását a bemutatón egy kedves gesztusként a pénzverőnek ajándékozta.

Az emlékérme előlapján felső köriratban MAGYAR KÖZTÁRSASÁG szöveg olvasható. A középmező jobb oldalán egy busó, fején fűzfából faragott ijesztő maszk. Ruházata: bocskor, fehér vászongatya, bundájával kifordított birkabőr, derékban kötéllel megkötve, melyre kolompokat erősítettek. Bal oldalán tarisznya lóg, bal vállán hosszú fakürt, jobb kezében kereplőt tart. A háttérben további két busó látható. Az emlékérme bal alsó részén egymás alatti vízszintes sorokban az 5000 értékjelzés, a FORINT felirat, a 2011 verési évszám és a BP (Budapest) verdejel olvasható. (Az előlapon látható „kürtös busó” alak maga a beöltözött maszkfaragó, Baráth Gábor. A róla készült eredeti fotó az örökségi listára történt jelölés dokumentációjának a része.)

Az emlékérme hátoldalán, alsó köriratban MOHÁCSI BUSÓJÁRÁS felirat olvasható. A középmezőbe a már említett Baráth Gábor maszkfaragó alkotásának felhasználásával kosszarvas busó maszkot mintázott Gáti Gábor, akinek G. G. mesterjegye a maszk jobb oldala alatt látható.

Az emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm, széle recézett.

 

Az érmét Hágen József mutatta be a Pécsi Dénár 117. számában.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacs.blog.hu/api/trackback/id/tr4614653033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása