Mohács blog

"Már két lehetséges csatatér is van Mohácsnál"

2018. december 21. 12:49 - Emlékeztető

A Zoom beszámolója a tudományos viták jelenlegi állásáról

13_asatas.jpg

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely üzemeltetője, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szervezett tudományos konferenciát december 7-ére, ahol a mohácsi csatával összefüggő kutatásokat ismertették. Az összejövetel azért is volt pikáns, mert Pap Norbert és Bertók Gábor is bemutatta a kutatási eredményeit, akik két különböző hipotézist állítottak fel a csatatér helyszínével kapcsolatban.

A korabeli leírások alapján a magyar sereg bal oldalán egy “völgy” vagy árok húzódott, amely a Duna menti mocsárig ért, míg jobb oldalon ugyancsak volt egy “völgy” vagy árok. Brodarics István pécsi majd váci püspök, a csata fő krónikása szerint a centrumban egy Földvár nevű település helyezkedett el, amelynek temploma a fő tájékozódási pont, ami mögött amfiteátrumszerűen szélesen terült el egy domb.

Ezt a kis falut jelenleg a két kutatási irány két különböző helyszínre teszi.

 

A teljes cikk itt olvasható el!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacs.blog.hu/api/trackback/id/tr1714505140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása