Mohács blog

Régészrudli

2018. december 18. 15:04 - Haramza Márk

...avagy a csatatérkutatás közösségi arca

mohacs2018_12.jpg

"Nem ilyen időben kellene terepi munkákat folytatni" - suhanhat át az olvasó fejében a gondolat, hiszen a hétvégén meglehetősen zord időjárási körülmények között gyűjtöttük ki a hólepte földből a fémtárgyakat.

Azonban a nehezített terep ellenére is sikerült újabb területeket bejárni, így még több lelettel gyarapodott az ütközet tárgyi forrásanyaga. Az eddigi munka alapján lépésről lépésre célirányosodnak a fémkeresős terepbejárások, amelyek a korabeli csataleírásokban szereplő objektumok (falu, árok) feltételezett nyomvonalára és a mezőgazdasági munkák miatt eddig még nem vizsgált területekre koncentrálódtak.

A hétvégi gyűjtéssel együtt a leletek száma immár 4000 körül mozog, amelyből a hadileletek becsült mennyisége 250-300 darab.

dsc_2331.JPG

Mindazonáltal nem ez volt a hétvége egyetlen eredménye. Az időközben múzeumi kutatóprojektté fejlődött, Mohács 500 nevet viselő csatatérkutató munka fémkeresős terepbejárások sorozatára tekint vissza, amelyek közösségformáló ereje vitathatatlan.

dsc_2166.JPG

A szakemberek mellett tekintélyes számban vesznek részt az alkalmakon önkéntes fémkeresősök, közvetlenül az ő érdemük a tárgyak előkerülése. A múzeumokkal történő együttműködés lehetőségeinek lassú, de egyre biztosabb kiépülése ajtót nyit a fémkeresőzés "jedi oldala" előtt. Így a csatatérkutatás abban is segít, hogy a helyi régészeti örökség védelme általánosan elismert céllá válhasson mindenki számára. A fekete fémkeresőzés egyik legfőbb problémája illegalitásán túl éppen az, hogy az elkövető nemcsak egy rozsdás vasdarabot, vagy akár egy érmét, hanem a történelmünk egy kis szeletét vágja zsebre, amelyet önbíráskodással saját maga számára ítél a társadalmával szemben. Nem beszélve arról, hogy számos esetben - nem utolsó sorban a csatatér kutatásánál - rendkívül fontos az előkerülés pontos helye és a lehetséges kontextusa, ez utóbbi szintén sokat sérülhet, vagy akár el is pusztulhat az avatatlan kezek általi bolygatás során. Mintha egy újonnan felfedezett kódexből tépnénk ki egy lapot, csak azért, mert jól néz ki, vagy mert biztosan sokat adnak érte!

Bár az arányok még mindig rendkívül kedvezőtlenek, reményteli, hogy vannak, akik a múzeumokkal való közös munka lehetőségét keresik, álláspontjukat pedig különféle közösségi portálokon is képviselik. A tevékenységhez fűződő jogszabályok összefoglalása és a talált leleteket befogadó múzeumok listája szintén elérhető a kérdésben tájékozódni kívánók számára.

dsc_2343.JPG

 És hogy miért fontos mindezt közösségként végezni?

Azért mert a régészeti eredmények nem l'art pour l'art a tudomány számára születnek, hanem a közös múltunk megismerése érdekében, amiben mindenki tevékenyen részt vehet. Ez a közhasznúság fejeződik ki abban is, ahogy egymás munkájában segíteni és egymás eredményeinek örülni tudunk. 

dsc_2134.JPG

Fotók: Dr. Szabó Máté

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacs.blog.hu/api/trackback/id/tr5714482368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása