Mohács blog

"Amikor ott jártunk, telt kalászok nőttek rajta..."

2018. június 25. 12:38 - Emlékeztető

Császári követ a mohácsi csatamezőről (1573. június 26.)

cornfield-2157352_960_720.jpg
Amikor ott jártunk, telt kalászok nőttek rajta. Még látni az árkokat, ahol az ágyúk álltak, és ahová a halottakat temették

445 évvel ezelőtt, 1573. június 26-án a bécsi követ Ungnad Dávid és a kíséretében tartózkodó osztrák – ki naplót is vezetett – Stephan Gerlach útjukban Konstantinápoly felé – elhagyván a budai pasa „véres theátrumát” - a Dunán lefelé hajózva elérték a mohácsi Duna-szakaszt ahol tapasztalataikról emígy számoltak be:
Veresmart nevű [valójában Szekcső] falut és a fölötte levő elpusztult várát hagytuk hátra jobb kézre. Itt kilenc ökör úszott át hajónk előtt a Dunán. Nemsokára Mohács mezővároshoz érkeztünk.
czigany_zatony12.jpg
Mohácsnál semmiféle erődről nem szólnak ugyan, de megemlítik, hogy elzarándokoltak az egykori gyászos kimenetelű csata (1526) helyszínére:
Mivel volt még időnk, nagyságos uram egy jó fél mérföldes úton kocsival arra a helyre hajtatott, ahol az utolsó magyar király, Lajos a törökkel megütközött. A csatát elvesztette és meghalt. Ez a hely most puszta, részben szántóföld. Amikor ott jártunk, telt kalászok nőttek rajta. Még látni az árkokat, ahol az ágyúk álltak, és ahová a halottakat temették. Ezt egy öreg magyar mutatta meg nekünk, aki maga is részt vett a csatában. Amikor visszatértünk Mohácsra, a helység bégje vagy parancsnoka velünk vacsorázott.
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacs.blog.hu/api/trackback/id/tr7214070313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hajra777 2021.04.09. 17:35:27

Azt irja "jo fel merfoldes kocsiut" gondolom nemet merfoldre ertette es igy az a jo fel merfold olyan 3.5-4Km lehetett. Ez Mohacstol a magyar taborok helyet jelolheti Brodarics tavolsagadatai alapjan. O is (B) azt irja hogy a ket magyar tabor fel merfoldre Mohacstol talalkozott. Ami igazan erdekes hogy a szemtanu itt jol felismereto es betemetett arkokrol szol. Kerdes milyen erkok lehetnek ezek? Esetleg valamikori vizfolyasok amiket addigra betemettek? Ez sem lenne pelda nelkuli. Vagy lehet hogy tenyleg astak a magyarok arkokat a szekervar korul. Ugyanis egy masik a csaaban ott levo szemtanu arrol irt hogy szekervarat epitettek a magyarok amibol ha azt nem bontottak volna meg a menekulok akkor jol tudtak volna magukat vedeni az elso osszecsapas utani menekulesben. Minden esetre ha ot valoban vannak betemetett arkok plane esetleg ezekben hosi halottak akkor az annyibol johir hogy ezeket manapsag mar viszonylag konyu megtalalni.
süti beállítások módosítása