Mohács blog

Tegnap is - Majs

2018. április 23. 19:19 - Haramza Márk

Folytatódott a csatatérkutatás

majs.jpg

Folytatódtak a Janus Pannonius Múzeum szervezésében végzett fémkeresős terepbejárások Majs határában, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézete és Térinformatikai Laboratóriuma, valamint a Detect Max Hungary Kft. és az ország különböző pontjairól érkezett múzeumbarát fémkeresősök együttműködésében. Ez alkalommal mintegy hatszáz új lelet látott napvilágot.

A csata pontos helyszínének meghatározása nem egyszerű feladat. Brodarics szerint:

A hely, ahol a had fölsorakozott, Mohácstól egy, az ott folyó Dunától fél mérföldnyire volt. Ezen a helyen (…) nagy és széles mezőség húzódott, melyet erdő, cserjés víz, domb sehol nem szakított meg, mindössze balra, az említett hely és a Duna között volt egy mocsaras és iszapos víz, sűrű náddal benőve, ahol később sokan odavesztek. Velünk szemben színházi nézőtér formájára hosszan elnyúló domb húzódott, melyen túl a törökök császára ütötte fel táborát, a dombról kis falucska ereszkedett alá egy templommal, ennek Földvár volt a neve, ott helyezkedtek el az ellenséges lövegek.

Brodarics fenti leírását többen, több szempontból is kétségbe vonták. Például Gyalókay Jenő a  Borza-patak említését, Perjés Géza a katonai látásmódot hiányolta a kancellártól. Bár az is kérdés, hogy egy aktív földművelés alatt álló terület mennyire őrizte meg ötszáz évvel ezelőtti formáját, a csata helyének meghatározásában fontosak olyan természeti jellegzetességek, amelyekhez hasonlóval az írott forrásokban is találkozunk.

31143687_354573615031200_8955624787857843797_n.jpg

Fénykép: Szabó Máté (PTE) 

 

A hadsereg elhelyezkedését mindeddig az írott források, a környezet jellemzői és a helyi emlékezet alapján igyekeztek a kutatók rekonstruálni. Megfelelő tárgyi forráskritikával azonban e terepbejárások is támpontot jelenthetnek a kérdés megválaszolásához. Az előkerült leletek között külön érdekes kérdés a korszakra keltezhető lövedékek – ágyú- és puskagolyók, valamint nyílhegyek – szóródási képe.

A folyamatos leletfeldolgozás eredményei első alkalommal a Múzeumok Éjszakája pécsi programsorozatának keretén belül kerül bemutatásra előadás keretében.

31189818_354573621697866_7898718826649864010_n.jpg

Fénykép: Szabó Máté (PTE)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacs.blog.hu/api/trackback/id/tr4913826196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása