Mohács blog

Minden út Mohácsra vezet

2017. augusztus 29. 00:19 - Haramza Márk

zarand.jpg

A csata ötszázadik évfordulójáig hátralévő kilenc évet tekintve megfogadtuk, hogy évente megcsináljuk a túrát. Emellett szeretnénk elérni azt is, hogy ebből a kezdeményezésből egy katonai zarándoklat is kialakuljon, ezért felvettük a kapcsolatot a Katolikus Tábori Püspökséggel. Idén már kibővülünk egy lovascsapattal is, jövőre pedig szeretnénk gyalogos zarándoklatot is indítani, tehát van ebben fejlődési lehetőség.

Dr. Négyesi Lajos alezredes

Augusztus 29-én Mohács nemcsak nemzeti emlékhely, nemzeti  zarándokhely is. Egyre több helyről, egyre több módon indulnak útnak, hogy a csata emléknapján fejet hajtsanak a csatában elhunyt harcosok sírja előtt. Idén biciklis és lovas zarándoklat végpontja lesz Mohács. Bővítsük mindannyian a zarándokok számát!

A tavalyi út során a résztvevők felkeresték azokat az emléktáblákat, amelyeket 1926 és 1928 között a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kezdeményezésére állítottak azok a települések, ahol II. Lajos serege egykor táborozott. „Voltak települések, ahol a helyiek ugyan tudták, hogy van náluk emléktábla, de azt nem, hogy miért van ott. Mi pedig mindenhol felhívtuk rá a figyelmet, hogy ez nem egy egyedi tábla, hanem összesen tíz emléktábla van végig a királyi sereg útvonala mentén. A települések számára is ez egyfajta feladat az elkövetkezendő kilenc évre – a mohácsi csata 500. évfordulójára – hogy teremtsenek egymással kapcsolatot, és kezdjen el élni ez a zarándokút. A mohácsi csata ugyanis nemcsak Mohácsról és Sátorhelyről szól, hanem az egész Duna-vonalról.”

A csatamegemlékezés programja itt található.

 

Szólj hozzá!
Címkék: aktuális

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacs.blog.hu/api/trackback/id/tr2212786852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása