Mohács blog

"Amikor ott jártunk, telt kalászok nőttek rajta..."

2018. június 25. 12:38 - Emlékeztető

Császári követ a mohácsi csatamezőről (1573. június 26.)

cornfield-2157352_960_720.jpg
Amikor ott jártunk, telt kalászok nőttek rajta. Még látni az árkokat, ahol az ágyúk álltak, és ahová a halottakat temették

445 évvel ezelőtt, 1573. június 26-án a bécsi követ Ungnad Dávid és a kíséretében tartózkodó osztrák – ki naplót is vezetett – Stephan Gerlach útjukban Konstantinápoly felé – elhagyván a budai pasa „véres theátrumát” - a Dunán lefelé hajózva elérték a mohácsi Duna-szakaszt ahol tapasztalataikról emígy számoltak be:
Veresmart nevű [valójában Szekcső] falut és a fölötte levő elpusztult várát hagytuk hátra jobb kézre. Itt kilenc ökör úszott át hajónk előtt a Dunán. Nemsokára Mohács mezővároshoz érkeztünk.
czigany_zatony12.jpg
Mohácsnál semmiféle erődről nem szólnak ugyan, de megemlítik, hogy elzarándokoltak az egykori gyászos kimenetelű csata (1526) helyszínére:
Mivel volt még időnk, nagyságos uram egy jó fél mérföldes úton kocsival arra a helyre hajtatott, ahol az utolsó magyar király, Lajos a törökkel megütközött. A csatát elvesztette és meghalt. Ez a hely most puszta, részben szántóföld. Amikor ott jártunk, telt kalászok nőttek rajta. Még látni az árkokat, ahol az ágyúk álltak, és ahová a halottakat temették. Ezt egy öreg magyar mutatta meg nekünk, aki maga is részt vett a csatában. Amikor visszatértünk Mohácsra, a helység bégje vagy parancsnoka velünk vacsorázott.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacs.blog.hu/api/trackback/id/tr8414070313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.