Mohács blog

Mohács 500

2017. január 22. 14:14 - Emlékeztető

Mohács emlékezete (1526 – 2026)

Közeledve a mohácsi csata 500. évfordulójához, egyre fontosabb feladattá válik nemzetünk számára, hogy e történelmi pillanat emlékét megfelelő módon ápoljuk. Mohácsnak mint nemzeti szimbólumnak értelmezése nemcsak kulturális szempontból elhanyagolhatatlan, a jelenkor számára szóló üzenete egyre inkább a nemzeti emlékezetpolitika homlokterébe kerül. A 400. évfordulón nagyszabású ünnepsorozattal emlékezett meg az ország a sorsdöntő ütközetről. Az első világháború és Trianon utáni közhangulatban a gyászos vereség és a dicső áldozat kettőssége határozta meg a „mohácsi vészről” való közgondolkodást.

Milyen kapcsolatban áll jelenünk a lassan ötszáz éves csatával?

Ebben a tíz évben lehetőségünk van e kérdés tudományos igénnyel történő vizsgálatára, a csata emlékezetének ápolására. Ennek érdekében 2016. december 17-én a 490. emlékév zárásaként történelmi konferencia került megrendezésre Mohácson. A szervezésben a mohácsi és a sátorhelyi önkormányzatokon, valamint további mohácsi szervezeteken kívül (Városvédők és Városszépítők Egyesülete, Magyar–Török Baráti Társaság) a Történelmi Ismeretterjesztő Társulat Egyesület (TITE) is részt vett. Az elhangzott kilenc előadás a csatát, valamint annak előzményeit és utóéletét kívánta különböző szempontokból, eddig nem, vagy csak kevésbé kutatott források alapján bemutatni.

A konferencia szervezőinek célja a továbbiakban a nemzeti emlékezet mohácsi vonatkozásainak folyamatos fejlesztése. 2026. augusztus 29-ig minden évben különböző jellegű programokkal tervezzük ápolni a mohácsi csata emlékezetét. Reményeink szerint nemcsak időben, de lélekben is egyre közelebb kerülünk a félmilleniumhoz.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacs.blog.hu/api/trackback/id/tr1412145395