Mohács blog

Busójárás Mohácson

2018. január 06. 22:09 - Emlékeztető

Szólj hozzá!

Új lendületet vett a mohácsi csatatérkutatás

2017. december 22. 13:34 - Haramza Márk

dsc_6668_resize.JPG

Több hektárnyi terület várakozik még átvizsgálásra, hogy árnyaltabb képet nyerjünk az 1526. augusztus 29-én zajlott történelmi jelentőségű ütközetről. Eddig számos elképzelés született a csata pontos helyszínéről és lefolyásáról, ami nem csoda, hiszen - ahogy azt a területet évtizedekig járó Szűcs József megfogalmazta - ez a csatatér nem olyan, mint egy szokványos lelőhely, itt minden lépés gyanús."

A hétvégén újabb kísérletet tettünk a történelmi esemény emlékeinek bővítésére.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: csatatér Mohács

2018 Mátyás király éve lesz

2017. december 14. 23:01 - Emlékeztető

matyas.jpg

Mátyás király emlékévet hirdet 2018-ra a nemzetpolitikai államtitkárság – jelentette be Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten. Az államtitkár közölte: a Kárpát-medence magyarsága az emlékévhez kapcsolódva számos közös rendezvényt, konferenciát tart majd, kiállítást, illetve a fiataloknak történelmi versenyeket szerveznek.

Tovább
Szólj hozzá!

A mohácsi vereségről – másképpen

2017. október 29. 21:52 - Emlékeztető

Benkő Tibor írása

A gazdaságtörténet kutatása a legnagyobb hatású történelmi eseményeket is új megvilágításba helyezheti. Ezt bizonyítja C. Tóth Norbert tanulmánya, amely a Magyar Királyság 1522. évi költségvetésének rekonstruálásával bizonyítja: a mohácsi vereséget nem a gyenge kezű Jagelló királyok vagy a széthúzó magyar elit, hanem az Oszmán Birodalom hatalmas túlereje okozta.

Tovább
Szólj hozzá!