Mohács blog

Egy ember, akit saját szakálla ölt meg

2018. január 29. 23:03 - Emlékeztető

ak-braunau-a-inn-ratsherr-hans-steininger.jpg

A Braunau am Inn-i Szent István-templom mellett található síremlékek között egy tekintélyes méretű dombormű is látható egy férfiról, akinek szokatlanul hosszú szakálla a földig ért. Az emlékmű első pillantásra bizarrnak tűnhet, ám méltó emléket állít annak az embernek, akit a saját szakálla ölt meg.

Hans Steininger a város népszerű polgármestereként több ciklusban is irányította a települést, mígnem 1567-ben élete különös véget ért. Szeptember 28-án tűz ütött ki a városban, amely pánikot keltett a lakosok körében. Steininger általában felgöngyölítve, egy zsebben tárolta hosszú arcszőrzetét, ám ezúttal, a nagy sietségben kiengedve hagyta. A káosz közepette egyszer csak rálépett a saját szakállára, aminek következtében leesett egy lépcsőn, és kitörte a nyakát.

Az egészalakos domborművön Steininger szakálla ketté van választva, és ugyanígy két részből áll a helyi múzeumban kiállított eredeti arcszőrzet is – igaz, ez utóbbi kevésbé dús. Ugyanis amellett, hogy a polgármesternek emlékművet állítottak, annak érdekében, nehogy a többéves szakállnövesztési projektje kárba vesszen, levágták az arcszőrzetét, amely a város egyik fontos kulturális örökségévé vált.

 

A teljes cikk itt olvasható.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacs.blog.hu/api/trackback/id/tr3013615175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása