Mohács blog

Emlékezzünk halottainkra!

2017. november 01. 06:15 - Haramza Márk

bemutato1.jpg

Egyre nagyobb teret hódít Magyarországon is a Haloween. Jack O’Lantern már nemcsak internetes felületeken virít, éttermek, kávézók, szórakozóhelyek és kirakatok válnak elhagyatott temetővé díszkivilágításban, elmaszkírozott csaposok szolgálják ki a vendégeket, az ablakok alatt pedig már itt is hallani a „Csokit vagy csalunk!” csatakiáltást.

Pedig hát nem kellene a szomszédba menni, ha gonosz lelkek ijesztő maskarában történő elűzése a cél. Kiváltképp Mohácson, ahol töklámpások helyett busóálarcot szokás faragni.

Hogy pontosan mivel hozható összefüggésbe a Busójárás gonoszűző és farsangoló hagyományainak időbeli összefonódása, arról csak találgatni lehet. De talán nem hiába helyeződött át a mohácsi lemuralia teljesen a farsangi időszakba, és hagyta meg tapintatosan a helyet ilyenkor a csendnek és az emlékezésnek. Talán villogó ledszemű műanyagcsontvázak helyett nekünk is üdvösebb volna halottainkkal és egykori tetteikkel foglalkozni.

Magyarországon az emberek többsége még mindig a temetőket járja ebben az időszakban, felkeresve azokat a sírokat, amelyekre év közben nem marad elegendő figyelme. Gyújtsunk egy gyertyát azokért a halottakért is, akik a haza védelmében estek el!

A mi halottainkért.

21150178_394998784235632_6902815223674602276_n.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacs.blog.hu/api/trackback/id/tr4512798168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása